Friar Gate Square

Derbyshire

We worked alongside Derby City Council to develop new office accommodation on a brownfield site situated within the Friars Gate conservation area. After receiving planning permission for the office along with, listed building and conservation consent to partially demolish an existing listed wall and a number of other buildings in November 2011, works were able to commence on site in February 2012.

calfordseaden developed a full set of employers requirements and specification to ensure the high quality vision of the client was captured. The contract was completed on time despite the challenge of commissioning an archaeological impact assessment and maintaining an archaeological watching brief during piling works.

The building, one of only five new office buildings outside of London represented a brave decision taken by Lowbridge and Derby City Council in what was tough market conditions. Constructed over six floors, the building provides a total of 3,000m² of Grade A office accommodation, offering flexible open plan air conditioned floors with bright open floor plates and high ceilings. Built to a BREEAM Excellent standard with solar PVs fitted to the roof, parking on site, along with cycle storage associated showers and changing facilities.

Internally, the reception area is finished with large limestone floor tiles and LED lighting recessed into the floor.

Dedicated WCs are provided on each floor. Joinery throughout is of high quality american white oak with staircases in brushed stainless steel with glass infills.

The stunning exterior is copper cladding wrapping, the glazing is a combination of clear opaque and coloured glass and lookalike panels with solar shading in a natural anodised finish.