Southwark Town Hall

London

calfordseaden was appointed to provide clerk of works services for the renovation of the existing Southwark Town Hall building, converting the upper levels to student accommodation and retaining the lower levels for public gallery use.

The project also includes a new build extension to the rear incorporating a new theatre, studios, offices, WCs and breakout facilities for Theatre Peckham, with 5 floors of new student accommodation above. A total of 155 bed spaces have been provided.

The 2 buildings are linked via a landscaped public garden available for use by the theatre, students, gallery and local estate.

The scheme provides light and spacious bedroom accommodation, as well as generous communal areas, a high-quality and practical student living environment while preserving the character of the Old Town Hall building and delivering major community benefits.

The refurbished performance space, box office, two new studios, new visitor facilities, offices and entrance foyer for use by Theatre Peckham, which offers affordable performing arts classes to three to 18-year-olds, to improve its facilities, will benefit the local community, and provide an economic boost to the area by growing the existing higher education hub. The new facilities will give much needed space to the theatre as well as enhance its presence within the existing community.

Artist’s studios have been provided on the ground and lower ground floor levels of the building for use by students and local artists. They feature plenty of natural light, easy access from the street, high ceilings and lots of floor space.

A café gallery on the ground floor level of the main Town Hall building has also been provided and will be run by local arts and community organisation for use by student residents and the passing public.