143 Adelaide Road

London

This landmark development is located in the heart of Swiss Cottage on the corner of Adelaide Road and Elsworthy Rise.

The works involved the demolition of an existing derelict public house known as ‘The Adelaide’ and the erection of five townhouses with a naturally ventilated underground car park. The original consented scheme was developed by award-winning architects, Kalkwalf Architects, providing a very modernist take on the overall design of these four-storey luxury family homes. The site also posed various challenges regarding excavations close to adjoining properties. These included restrictions on the vibrations permissible when piling, due to the locality of the nearby Northern Line tunnel. The contractor also had to overcome industrywide issues associated with availability of materials and labour.

calfordseaden’s primary engagement at 143 Adelaide Road was in our combined capacity as Employer’s Agent and Site Inspector. We ensured that the project was closely monitored throughout the build, and organised the pre-handover inspection process with the client’s development personnel.

Our extensive cost control experience enabled us to oversee a comprehensive value engineering exercise with the successful contractor without compromising on the quality of the build. We were able to ensure that the design features important to the client were incorporated, including rear projecting atriums, skylights and lightwells. Another area where considerable costs were saved was the changing of the specified kitchens, which brought the entire scheme in line the client’s budget. This involved calfordseaden’s liaison with the interior designer and local sales agent to ensure that the revised kitchens would be of similar specification with no negative impact on the overall appeal and sales values that the client needed to achieve.

The value engineering exercise also crucially involved reviewing and changing the original traditional construction method in favour of reinforced concrete, which solved a number of difficult detailing issues. This further reduced the overall programme of the build, allowing the client to market and receive the units much earlier than originally anticipated.