calfordseaden were appointed to provide Rights of Light services for a 1000-unit city centre regeneration scheme in the heart of Norwich. Due to the scheme being a large-scale urban regeneration, from the offset we closely collaborated with the design team.

Our original brief was to work closely with the project architects to assist them in their design, ensuring it respected a wide variety of neighbouring stakeholders. This included commercial, retail, residential and public entities, each with differing interests regarding the redevelopment of the area. Additionally, we played an important role in determining the quality of amenity for future residents and other users of the spaces that were proposed, whilst balancing the commercial objectives of the development and density of the scheme.

Being a phased scheme, the approach was twofold. Firstly, to obtain outline planning permission for the entire area. This involved extensive analysis of the daylight and sunlight levels within the neighbouring buildings and reporting on how these would be impacted by the proposal. Secondly, full planning permission was sought for certain blocks. This involved iterative testing of the internal daylight levels of the proposed units to optimize the layouts of the apartments, in order to provide good quality living accommodation.