Brackenbury Square

London

The development at 248 Hammersmith Grove, London consists of 63 new dwellings, small retail space, basement car park and landscaped areas. Most apartments benefit from a blacony, terrace or garden, whilst a private landscaped courtyard features in the middle of the development. The scheme consists of both private units and shared ownership flats. All of the units have been designed to achieve Code for Sustainable Homes Level 3, with an energy strategy that has been developed based on communal gas boilers and photovoltaics.

calfordseaden was initially engaged by Notting Hill Housing to develop the design to RIBA stage 3. However once United Living were the awarded the scheme, they appointed us to continue with the design to Stage 4.

One challenge we faced during this project was with the electrical Substation which was located on site and required moving. This substation fed the adjacent properties and had to remain operational during the construction period.
A new substation was built during the early stages of the development whilst the basement was being excavated, construction continued around the substation with the project being constructed from the basement up.

We took a new approach to the design philosophy of the communal heating system on this project to maximise the efficiency of the plant, minimise distribution and pumping losses, and maintain comfortable internal temperatures. This was achieved through maximising the amount of high temperature thermal storage used in the plant room, with a low temperature distribution network (less than 65oC). The low distribution temperatures minimised heat losses keeping energy consumption low and internal temperatures comfortable for residents. The onsite Photovoltaic system serves the electrical load of the plant room, powering the plant when sufficient solar power is available.