Cherwell House

Oxfordshire

Cherwell House forms part of the redevelopment of Oxford’s West end and is one of the first completed projects.

Once the masterplan has been realised, Oxford’s West End is set to become a vibrant city quarter where shops, restaurants and offices will be located alongside homes, public squares and leisure facilities.

Cherwell House was commissioned by Cherwell College to accommodate students, who had previously been housed with private landlords.

The new accommodation address the need for more dedicated student housing in the local area providing 55 single en-suite units across two storeys. The new building also provides warden’s accommodation, a kitchen, dining area, common room and laundry facilities with, cycle and bin storage facilities, landscaping and new access from Osney Lane.

The site, which is hemmed on all sides by residential properties and a railway line, proved challenging for construction. Deliveries of materials to site required careful planning by the construction team, who needed agreement from Network Rail.

A pre-fabricated timber frame closed panel system made from treated pine was used. On site, a brickwork and render finish was used. In the factory, cut outs were made to reflect the electrical layout defined during the design period. Bathroom pods were also used to help deliver high standards throughout the building.

The building was erect and water tight within two weeks of the completion of the structure. The pre-fabricated approach reduced the amount of waste produced, during the erection of the building resulting in only six eight yard skips of waste.