Fawood Children’s Centre

London

This new nursery facility forms part of the major redevelopment of this urban area, known as Stonebridge Park. The completed nursery provides a single sheltered and secure area, with the roof covering extended to cover play-areas and circulation between these two spaces.

The completed nursery, designed by Alsop Architects integrates into the landscape design of the park and acts as a focal point in this open space. The external spaces have been designed as outdoor rooms to ensure that the site is usable all year round. The variety of colours, shapes and textures were chosen to create an attractive, stimulating learning environment.

The internal areas accommodate several different types of prefabricated structures under the single enclosure, modified to provide a diversity of secure and heated accommodation. The prefabricated structures comprise a traditional yurt (Mongolian tent), refurbished sea containers and a selection of portable structures. This combination of built and adapted internal environments permitted a rapid construction programme and provides flexibility to meet the demands of the daily activities of children attending the nursery.

calfordseaden was appointed to review the project direction as the project design was significantly over budget. We reviewed the work and designs undertaken to date and revised the constructor procurement strategy which was changed from a design led traditional procurement to a design and build, this provided an agreed maximum price from the successful Contractor, with an element of risks/savings share up to a capped figure.

The scheme was delivered £80k under budget through collaborative working with the client, contract and project team.