Nightingale Hammerson is an independent charity and a leading specialist in providing care for older people. This fantastic development is located along the well known road of The Bishops Avenue, North London.

calfordseaden was appointed to provide a range of services and became an integral part of the client’s team from inception to completion. Full cost planning, value engineering and procurement management services were provided to ensure the project remained on budget during the feasibility and design stages, leading to contractor selection and award of the D&B contract. Rigorous cost control management and reporting throughout the post contract stage was vital as client design variations changed contract requirements.

An enabling works package, to demolish the existing three storey home, was assembled to make way for the main works comprising the build of a four storey, 116 bed, flagship care home complete with a new basement. Set out in an innovative arrangement, the primary residential areas comprise of 116 bedrooms, all complete with en-suite wet rooms, 6 communal dining rooms, 6 communal domestic kitchens, 4 spa bathrooms, 6 multi-sensory therapy rooms and 5 communal external terraces. The front of house benefits from a large communal foyer/reception, a hair and nail salon, a cafe, a shop, a concert hall, 2 communal lounges, a conservatory and in house physiotherapy, occupational health and GP services.

Back of house areas included a fully equipped commercial kitchen, a fully equipped commercial laundrette, a staff canteen, staff offices, staff and visitor welfare facilities and maintenance workshop.

The home provides differing levels of care, including residential, nursing, dementia and palliative.

The requirements, best suited to the benefit of the residents, were continuously fine tuned through coordinated workshops with engagement sought from all stakeholders, including, but not limited
to, care staff (nurses, physiotherapists, occupation therapists), estate management and the Trustees’.

This allowed the client, being a well-established provider of care for older people, to offer insight into “lessons learned” which enabled continued best practice during the design development and
maintained the clients “residents first” ethos. Particular attention was given to interiors, IT, lighting and equipment to support this ethos and delivery of care