Hayes Secondary School

London

calfordseaden’s masterplan for this site rearranged the main entrance reception and public areas whilst addressing the changes in levels to make the school fully accessible.

Due to the school’s position in Metropolitan Open Land and on the edge of a conservation area, we undertook comprehensive negotiations and consultation with the planners, councillors and local residents throughout the design and construction process.

The first phase of works delivered a high quality stand-alone block with an SEN centre, library, exhibition area, media studies suite and numerous classrooms. The building was constructed using a modular off-site system to reduce disruption when the school was occupied and to ensure the works were completed before the beginning of the new term.

The relocation of existing school services into the new block left vacant spaces within the original school building, therefore we were involved with the conversion of these areas into a new staff room, training suite and 6th form centre with a bar, dancefloor and computer study suite.

Our design for the next phase of works consisted of a new stand-alone block, designed like a pavilion overlooking the sports field, which links to the ‘M’ Block delivered during the first phase. The new block houses a six court sports hall, dance studio, changing rooms and classrooms. The building also incorporates a green roof and photovoltaic panels to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating.