Highgate Police Station

London

Our instruction was to undertake a safety envelope study to advise the Client of the size and shape of massing that could be developed on the site without causing rights of light injuries to the surrounding buildings. The site to be regenerated covers the land that was occupied by Highgate Police Station and Haringey Magistrates Court and our Client wanted to redevelop the site with a six storey residential scheme. We provided the safety envelope study to the Architects to assist with their design development at the pre-planning stage of the scheme.

We were further appointed to run a Rights of Light assessment of the finalised proposed massing which had been designed to fit within the safety envelope study therefore no rights of light injuries occurred. We provided advice to our Client and a report that set out the surrounding properties we had assessed and appended the results to show that there would be no actionable losses and that some properties would actually benefit from an overall improvement in daylight.

Our Client also appointed us to complete a daylight and sunlight assessment to be submitted with the planning application. We assessed the impact of the development on the windows that served habitable rooms in surrounding properties and reported on the results, these indicated that none of the rooms would be affected to a significant degree. The first assessment of the proposed habitable rooms had a 78% pass rate in accordance with BRE 2011 ‘Site Layout Planning for Daylight and Sunlight’ however there were a number of large living/kitchen/dining rooms that were falling well below the recommended daylight levels. We attended design team meetings to advise the best practice to improve the overall daylighting pass rate, by reviewing the window sizes, room depths and unit layouts the pass rate improved to 91%. Given the urban context of the site our Client was very pleased to have a pass rate in excess of 90%. We attended the planning committee to assist in the presentation of the scheme and planning permission was approved in January 2015.