Calfordseaden provided Project Manager, Employer’s Agent and Quantity Surveying services for a new build and refurbishment development of a new mixed-use community building for the residents of Morden College. The scheme facilitates previous uses disconnected across the site into one building to become a new and innovative centre for day care at the College which aims to tackle social isolation and loneliness among older people.

Workshops for arts and crafts, a café, a shop, medical facilities, and various social spaces have been contained in this high-quality building and form an extension to the existing assembly hall, known as Morden Hall. With careful consideration to the Grade 1 listed setting of the original Almshouse and the mature trees found on the site, the landscape and architecture sensitively engages with existing context whilst providing a better quality of life for the older residents.

There were a number of critical factors affecting the delivery of the scheme by November 2020:

  • The project was due to complete in June 2020, when Covid-19 was still prevalent in the community. With the buildings purpose to service the older community, the health and safety of the residents was of upmost importance to the client, end users and contractor. To ensure risk was mitigated as much as possible, a mutual agreement was made between all parties to extend the programme to completion, to aid withholding strict safety measures. The project achieved practical completion in November 2020.
  • Careful consideration was made throughout the construction of the centre, to ensure it met the needs and requirements of its end users. Requirements of the building were adjusted to ensure the College could continue to provide safe care to its residents during Covid-19, to meet stricter requirements than those originally required.

The project was procured using design and build contract format as the preferred system to make use of contractor’s innovative solutions and processes for the specific site constraints inherent with this project and to deliver within budget and to meet the key milestone dates. The benefits of CLT and lignature enabled a fast ‘shell’ erection mitigating health and safety risks and shortening the delivery period, which were considered greatly beneficial to the project.