Moseley Hall Hospital External

Birmingham

calfordseaden was appointed as Designers and Contract Administrators for the provision of building alterations, extensions, repairs and car park alterations.

Our consultancy advice provided the Hospital with guidance in relation to building maintenance, particularly in regard to the original building, a Grade II Listed premises, originally acquired by Cadburys as a Hospital for employees associated with Cadburys of Bournville, Birmingham.

Initially, our involvement only extended to the repairs and external refurbishment of roofs and external components to the Grade II Listed building, but thereafter our services were engaged in connection with many building alterations including the modernisation of the entrance arrangements, extension of the premises to provide a new multi-faith chapel with private interview and Chaplins rooms. The chapel was to provide support for the families of the patients at the Hospital.

Due to the various recent alterations that were being undertaken at the Hospital, this resulted in the increase in patient numbers, so parking at the Hospital soon became another problem. Alterations in the parking area were undertaken, including the redesign of the existing car park to provide an increased density of parking, maximising the availability of parking spaces. Furthermore, an additional parking area was provided elsewhere in the Hospital grounds, as it was found that there was no parking available for the Rehabilitation Ward which was at a remote corner of the site, and somewhat distant to the current parking facilities.

With the car parking alterations, application to the Local Authority for Planning Consent was obtained, however this was initially refused by the LPA. We undertook an appeal to the Planning refusal, involving the Planning Inspectorate, and were successful in obtaining the Planning Permission, which was granted for the whole of the proposal, as originally designed.

The entrance alterations were undertaken at a time when the Hospital was operational. This caused complications relating to suitable accessibility by ambulance staff, which could not be interrupted. Also, it was the principal escape route for the building in the event of an emergency, so required to be maintained during the construction period. Close liaison with the Hospital’s Health and Safety Officer and Building Control Fire Officer were required, ensuring that all parties involved in the scheme were happy with the proposals.

All parties involved in the scheme were very pleased with the works undertaken which were generally in accordance with Client budgets and completed in programmed timescales.